HAYRABOLU TATLISI TARİHÇESİ

Hayrabolu'da 1970'li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına "Hayrabolu Tatlısı" denilen bir tatlı türü kısa sürede büyük bir üne kavuştu.Ana maddesi peynir olan "Hayrabolu Tatlısı"nın üretiminde kullanılan diğer katkı maddeleri ve üretim aşaması gizli tutuluyor."Hayrabolu Tatlısı" çok kısa sürede Türkiye Genelinde adını duyurmuş olmasına ve büyük talep görmesine karşın, ürünün özelliği nedeniyle kısa sürede tüketilmesi gerektiğinden fazla üretilmiyor.Ancak, son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle "Hayrabolu Tatlısı"nın yeni üretim teknolojisi ve ambalajlama yöntemleriyle tüketim sürecinin uzatılmaya çalışıldığı, bunun başarılması haline ise bu ürünün Türkiye'nin dört bir köşesindeki vitrinlerde yerini alması kesin.

Hayrabolu Tatlısı Tarifi

Malzemesi:
1 kg tuzsuz peynir
8 yumurta
250 gr un
250 gr irmik
2 çay kaşığı karbonat.

Yapılışı:
Peynir kıyma makinesinde makine yoksa elle yumuşatılır.içine 8 yumurtanın 2 sinin akı ayrılarak hepsi kırılır.Unla irmik beraberce, Karbonatla birlikte yoğrulur.Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.Piştikten sonra 1250 gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar kepçe ile içersine atılır.
20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.

 

 

 

 

www.hayrabolu.bel.tr

Tasarım : Mehmetcan ELBASAN